Wij zijn CO2 gecertificeerd!

Wat houdt cv ketel onderhoud in?

Het houdt in dat tijdens een onderhoudsbeurt de monteur de cv-ketel nakijkt , hem schoonmaakt en hem opnieuw afstelt indien nodig. Versleten of defecte cv-ketel onderdelen worden vervangen.

Een cv-ketel onderhoudsbeurt begint met de controle op de werking van de cv-ketel. De prestaties en de uitstoot worden gemeten. De cv-ketel monteur checkt de waterdruk en hoeveelheid lucht, Co2 metingen indien het mogelijk is, uitstroom van het warme water wordt ook nagekeken in verband met legionella. Het verwarmingssysteem wordt bijgevuld, ontlucht en de brander wordt schoongemaakt. Ook toetst de monteur de veiligheidseisen van je cv-ketel op de plek waar hij hangt of staat. Onderhoud aan de cv ketel wordt verricht volgens de fabrieksnormen.

Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals koolmonoxide vergiftiging.

 

CV-ketel Storing

 

Een CV-ketel storing is zeer vervelend. Er komt geen warm water meer uit de kraan en de verwarming wordt niet meer warm. Een CV-ketel storing betekent niet gelijk dat u een nieuwe ketel hoeft aan te schaffen, maar de CV-ketel moet wel nagekeken worden. Een deel van de oplossingen zijn zelf op te lossen. In dit artikel staan een aantal problemen die u wel zelf kunt oplossen.

 

Mijn CV-ketel werkt niet. Welke punten kan ik zelf nalopen?

 

In een aantal gevallen kunt u zelf actie ondernemen om een CV-ketel storing. Volg het stappenplan:

 

De CV-ketel staat aan en de stekker zit in het stopcontact

De stroomvoorziening in huis werkt

Er is voldoende waterdruk in de centrale verwarming (1,5 tot 2 bar)

De gaskraan staat open

De kamerthermostaat doet het

De kamerthermostaat staat niet op een te lage temperatuur ingesteld

De verwarmingsradiatoren staan voldoende open


Mijn thermostaat geeft een foutmelding

De kamerthermostaat kan een foutcode aangeven op het display. Check vervolgens het display van de CV-ketel. Staat ook hier een foutcode? Dan kunt u een aantal acties ondernemen. Zo kunt u de CV-ketel resetten. Op de CV-ketel zit een reset-knop om de ketel opnieuw op te laten starten.

Mocht de foutcode niet van het display verdwijnen, dan kunt u de handleiding van de CV-ketel raadplegen.

 

Mijn thermostaat geeft niets weer op de display

 De CV-ketel krijgt geen stroom, dus heeft de thermostaat geen voeding. Het is verstandig om te controleren of de CV-ketel het wél doet. Indien de CV-ketel het wel doet, kan een draadbreuk of slecht contact de oorzaak zijn. Bij een draadloze thermostaat kan het niet de voeding zijn. Vervang de batterijen om te zien of dit het probleem oplost.

 

Ik ruik gas bij de CV-ketel, wat moet ik doen?

 U moet snel handelen! Niet alleen als u gas ruikt bij de CV-ketel, maar ook als u elders in huis gas ruikt. Gas kan verstikking of ontploffing als gevolg hebben. Maak in zo’n geval geen vuur en laat lichtschakelaars uit staan! Loop vervolgens deze stappen:

  • Open ramen en deuren
  • Sluit de hoofdkraan van de gasleiding af
  • Bel Betantotaal CV

 

Hoe vaak moet ik mijn centrale verwarming bijvullen?

Het is goed om uw centrale verwarming eens per half jaar bij te vullen. Blijkt dat de centrale verwarming meerdere keren per half jaar bijgevuld moet worden, dan kan dit duiden op een lek in het systeem. Op zo’n moment dient u de installatie in zijn geheel te controleren op een lek. De drie meest voorkomende oorzaken zijn een tranende leiding, een lekkende expansievat of een scheur in de warmtewisselaar van uw CV-ketel. Als de leidingen intact zijn, moet het expansievat gecontroleerd worden.

 Expansievat cv-ketel

Klop op de onderste helft van het expansievat. De onderste helft klinkt hol vanwege de lucht. Klop vervolgens op de bovenste helft van het expansievat. De bovenste helft van het expansievat hoort dof te klinken vanwege het water wat hier zit. Klinkt het tikken op het expansievat op beide helften dof, dan is het expansievat van de CV-ketel lek.

Zijn de leidingen intact en ligt het probleem niet bij het expansievat? Dan kan de warmtewisselaar van de CV-ketel lek zijn. De warmtewisselaar is het hart van de CV-ketel. Als het hart van de CV-ketel niet meer werkt, dan is de hele werking van de CV-ketel weg. Laat uw CV-ketel zo snel mogelijk repareren. Een CV-ketel storing die met de warmtewisselaar te maken heeft kan vervelende gevolgen hebben indien er niet tijdig actie wordt ondernomen.

 

Geen storingscode, wel problemen met mijn CV-ketel

Het is ook mogelijk dat uw CV-ketel geen storingscode aangeeft op de display, maar er wel een probleem is. Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • CV-ketel maakt een fluitend, tikkend, ruisend of borrelend geluid
  • Het steeds opnieuw moeten bijvullen van de CV-ketel
  • Geen warm water in de douche
  • Radiatoren/vloerverwarming doen het gedeeltelijk of helemaal niet